Uhka torjuttu: Yrittäjät välttyvät jopa tuhansien eurojen veroilta

Uhka torjuttu: Yrittäjät välttyvät jopa tuhansien eurojen veroilta

Ensi vuonna voimaan tulevassa kirjanpitolaissa ei ole aiemmin pelättyä kohtaa tuplaverotuksesta, Suomen Yrittäjät kertoo.

 

Liikkeen- ja ammatinharjoittajia ei veroteta uudessa kirjapitolaissa kahteen kertaan kuten aiemmin pelättiin.

 

Talousvaliokunta antoi tiistaina mietintönsä hallituksen esityksestä. Suomen Yrittäjät kertoo torjuneensa tuplaverotuksen puuttumalla lainvalmisteluun.

 

Liikkeenharjoittajan ja kahdenkertaista kirjanpitoa pitävän ammatinharjoittajan tilikausi voi nykyään poiketa kalenterivuodesta. Uusi laki oli tuomassa mukanaan ehdon, että tilikausi olisi aina kalenterivuosi.

 

Tällöin esimerkiksi yrittäjä, jonka tilikausi olisi normaalisti ollut 1.2.2015 – 31.1.2016, olisi joutunut maksamaan normaalin tilikautensa lisäksi veroa tilikaudelta, joka olisi kestänyt 1.2.2016 – 31.12.2016.

 

Normaalin 12 kuukauden sijaan yrittäjä olisi siis pulittanut veroa 23 kuukauden ajalta, koska verovuosi määräytyy aina kalenterivuoden aikana päättyneiden tilikausien perusteella.

 

Tilikauden saa valita jatkossakin

 

Tuplaverotus olisi yksittäisen yrittäjän kohdalla voinut tarkoittaa jopa tuhansia euroja.

 

– Ongelma olisi ollut se, että progressiivisen tuloverotuksen vuoksi yrittäjän kokonaisverotus olisi voinut kiristyä. Nyt näin ei siis käy, kertoo johtaja Anna Lundén Suomen Yrittäjistä.

 

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja saa jatkossa yhä valita tilikautensa, jos tekee kahdenkertaisen kirjanpidon ja tilinpäätöksen.

 

– Nämä ovat mikrokokoiselle liikkeen- ja ammatinharjoittajalle jatkossa vapaaehtoisia. Ellei yrittäjä halua tehdä niitä, tilikausi on aina kalenterivuosi, Lundén sanoo.

 

Yrittäjäsanomat kertoi tuplaverotuksen uhasta ja muista kirjanpitolain uudistuksista marraskuussa julkaistussa uutisessa.

 

Kirjanpitolain muutokset perustuvat keskeisiltä osin parin vuoden takaiseen Euroopan parlamentin ja neuvoston tilinpäätösdirektiiviin.

 

Direktiivin tarkoituksena on keventää tilinpäätössääntelystä etenkin pienyrityksille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa.

 

Katri Simola